Inleiding
Als prototype zijn we van 3 printplaten uitgegaan.
- printplaat met de microcontroller, voltage regulator en de IR-communicatie
- printplaat met de H-bruggen (sturing van de motoren)
- printplaat met de lijnsensor
We kwamen tot deze configuratie, aangezien het gaat om een prototype en we dus rekening houden met eventuele problemen. Indien alles direct aan elkaar gekoppeld is , is het moeilijker om aan fouten opsporing te doen en kunnen niet correct werkende zaken , correct functionerende onderdelen negatief gaan beïnvloeden.
Het uiteindelijke doel is wel om één complete printplaat te maken die ook dienst zal doen als chassis.
Hieronder vind u een beschrijving van de gebruikte werkmethode. Merk op dat wij zowel met Through hole - als SMD componenten werken. Vandaar de rode (smd) /blauwe (through hole) kleur in onze prints. Dit omdat Through hole-componenten altijd op de andere kant dan SMD componenten worden geplaatst.
CAD programma
Zowel voor de elektrische schema's als de printplaten hebben we gebruik gemaakt van "Eagle".
Wij gebruiken de free version van deze cadsoftware, die u eenvoudig kan downloaden op het internet.
Eerste stelden we de electrische schema's op. We kozen de hoofdcomponenten en via de datasheets hiervan konden we de benodigde extra componenten opzoeken. Belangrijk hierbij is dat je rekening houdt het type component (package) , dit omdat je bij de omzetting van schema naar print al direct de juiste afmetingen van je componenten hebt. Indien de package die je nodig hebt, zich niet bevind in de standaard bibliotheek, kan je altijd een bibliotheek zoeken op het internet die deze package bevat. Als dit nog geen oplossing bied is het altijd mogelijk zelf de component aan te maken.
Hierbij de link naar de site waar u
Eagle volledig legaal kan downloaden.
Korte Bespreking Elektrische schema's prototype
microcontroller/ IR communicatie
Het hart van onze Linefollower bevind zich hier.
Als belangrijkste component vind u hier de µc " Atmega 328 " terug, die uitgebreid besproken word in de specifieke blog over de µc. Ook op deze print staat de schakeling omtrent de IR communicatie, waarvan de Belangrijkste componenten de TSOP1138 en IR led zijn. Dit om communicatie over infrarood tussen PC en Linefollower mogelijk te maken. U zult ook wel de Low drop 3,3V voltage regulator hebben opgemerkt. Deze zorgt dat de spanning van de batterij 6V( aangesloten via pinheads) wordt omgezet naar een 3,3V die we gebruiken voor het voeden van onze microcontroller. De verschillende Pinheads die u terugvind op de print dienen om de verschillende prints aan elkaar te kunnen koppelen of om bepaalde pinnen naar buiten te brengen voor externe toepassingen. één van die toepassingen is het programmeren van onze microcontroller of de batterij aansluiting. Een kleine maar toch belangrijke component is de kristal. Deze bepaald de kloksnelheid van onze Microcontroller, Ons type Microcontroller kon werken met kristal met een maximumgrootte van 20Mhz. We hebben deze dan ook genomen aangezien wij zo snel mogelijk alles willen uitlezen en dus een maximale kloksnelheid willen. Al de andere componenten zijn gekozen met behulp van de datasheets van de hoofdcomponenten. Misschien nog even het nut van de Zenerdiode vermelden die gebruikt wordt in de schakeling bij de TSOP. U ziet dat de TSOP gevoed word door 6V, maar de µc werkt maar op 3,3V . Aangezien deze toch aan elkaar gekoppeld zijn moeten we de µc beschermen door gebruik te maken van een Zenerdiode van 3,3V.
klik hier voor schema
lijnsensor
De lijnsensor bestaat uit 2 hoofdschakelingen. De ene schakeling voor het zorgen van licht de andere voor de reflectie van wit/zwart -waarden uit te lezen. Onze lichtbronnen zijn witte LED's en de sensoren rode. Dit hebben we proefondervindelijk bepaald. Voor de werking en keuze van de componenten verwijs ik u verder door naar de blog die specifiek hiervoor is opgesteld.
Naast de LED's zien we ook Transistors die als elektronische schakelaars dienst doen en weerstanden die ervoor zorgen dat we LED's niet gaan doorbranden. De pinheads staan in voor de koppeling van de uitgelezen waarden naar de analoge inputs van de µc daarnaast vinden we ook nog een VCC en ground terug. Hier had de positie en het aantal LED's een belangrijke achtergrond, ook deze vind u terug in desbetreffende blog.
klik hier voor schema
H-brug
Als laatste print , de print van de H-bruggen. Deze print bevat 2 schakelingen, een logicaschakeling en een vermogenschakeling. Deze opsplitsing vinden we ook terug in de baandikte van de verbindingen. De H-brug maakt de samenwerking tussen beide mogelijk. Via logica wordt er aangegeven met welk toerental en draairichting de motor moet draaien. Dit wordt dan door de H-brug omgezet zodat men met volledig vermogen de motoren kan aansturen. Naast de twee H-bruggen , voor elke motor één , vind men ook nog enkele pinheads terug. Zie de 2 aparte koppelingen voor de motoren. Daarnaast een reeks pinheads waar zowel logica als vermogen toekomen.
klik hier voor schema
besluit prototype
Deze beknopte uitleg zou u meer inzicht moeten geven in onze gebruikte schakeling. Laat mij duidelijk stellen dat deze schakelingen dienen voor de eerste fase van het prototype en eventueel nog verder dienen uitgewerkt te worden.
Volledige printplaat (defentieve versie = eindproduct)
Via volgende link kan je de volledige printplaat downloaden (te openen met Eagle).
klik hier voor de printplaat